Kraamzorg in onze regio vergeleken: waar vind je de beste?

Kraamzorg Rotterdam

 

In Rotterdam, een stad die bekend staat om zijn aandacht voor sociale kwesties, zijn er aanzienlijke uitdagingen als het gaat om kraamzorg. Vrouwen in de stad krijgen minder bezoeken van verloskundigen dan vrouwen in andere Nederlandse steden met een vergelijkbare bevolking. Een gebrek aan toegang tot gratis openbaar vervoer heeft ook gevolgen voor de mogelijkheid van nieuwe moeders om naar het ziekenhuis te gaan. De kraamafdeling van de stad, het Heilig Hart Ziekenhuis (HHZ), is een van de beste ziekenhuizen van het land. Er zijn echter enkele uitdagingen die moeten worden aangepakt als we willen dat deze uitstekende kraamzorg toegankelijk en betaalbaar is voor alle vrouwen die hier bevallen. Acute tekorten aan verpleegkundigen en verloskundigen bij HHZ zijn goed gedocumenteerd en doen zich vooral voor tijdens piekperiodes zoals de winter, wanneer elk jaar meer dan 1.000 kinderen worden geboren. De grote vraag naar kraamzorg is een gevolg van de hoge kindersterftecijfers en het lage aantal geboortes per vrouw van 15 tot 49 jaar. Kraamzorg Rotterdam is een goede keuze voor zorg na de bevalling. Bovendien leeft ongeveer 30% van de kinderen en jongeren in Rotterdam onder de armoedegrens, waardoor deze kinderen extra kwetsbaar zijn als hun ouders geen doktersbezoek of luiers kunnen betalen, vooral in de wintermaanden.

Diensten geleverd door The Hague Maternity Care Network (HHMNCN).

Het Kraamzorgnetwerk is een stadsbrede organisatie die een breed scala aan belanghebbenden samenbrengt om de gezondheid van vrouwen en kinderen in Rotterdam te verbeteren. Het Kraamzorgnetwerk biedt één aanspreekpunt voor vrouwen wanneer zij ondersteuning, informatie of gezondheidszorg nodig hebben. Het netwerk ondersteunt ook het voortbestaan van de kraamafdelingen in de stad. Het is opgericht in 1995 toen de ziekenhuizen die destijds kraamzorg aanboden in Rotterdam fuseerden. Het Netwerk Kraamzorg heeft een jaarlijks budget van 1,7 miljoen euro, dat wordt gebruikt voor diensten als counseling voor nieuwe moeders, een vrouwencrisishotline en een verwijzingsdienst voor kinderartsen.

Hoe u kunt helpen

Veel mensen denken dat geld doneren de beste manier is om de kraamzorg in een ander land te helpen verbeteren. Helaas is dat niet zo eenvoudig. Omdat kraamzorg een medische dienst is, moet deze door de overheid worden betaald. Daarom krijgen nieuwe moeders alle zorg die zij nodig hebben gratis of tegen lage kosten via de door de overheid gefinancierde Nationale Gezondheidsverzekering (Gezondheidsfonds). Dit fonds wordt gefinancierd door belastingen en is beschikbaar voor alle Nederlandse burgers en inwoners, inclusief expats. Niet iedereen maakt echter gebruik van de diensten van het Gezondheidsfonds, waardoor de overheid de rekening moet betalen. Als meer mensen gebruik maken van de diensten van het Gezondheidsfonds, is er minder geld beschikbaar voor andere zaken, zoals kraamzorg. Wil je helpen de kraamzorg in Rotterdam te verbeteren, doneer dan aan het Gezondheidsfonds! Er zijn veel manieren om te doneren en veel organisaties die donaties accepteren. Eén manier is om te doneren aan het Nederlandse ziekenfonds. Het fonds heeft een brede achterban, waaronder overheden, werkgevers en individuele burgers die vinden dat iedereen toegang moet hebben tot de gezondheidszorg die ze nodig hebben.

Wat moet er gebeuren om kraamzorg toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle vrouwen in Rotterdam?

We moeten het aantal verpleegkundigen en verloskundigen dat in Rotterdam werkt verbeteren door meer mensen aan te nemen die zijn opgeleid om in de verloskunde te werken, en door betere werkomstandigheden te bieden aan degenen die al in de stad werken. We moeten meer artsen opleiden in community-based medicine, zodat zij voor vrouwen en kinderen in de wijken kunnen zorgen. Tenslotte hebben we meer openbaar vervoer nodig zodat nieuwe moeders naar het ziekenhuis kunnen komen.

Samenvatting

Den Haag is een uitstekende stad voor kraamzorg. De kraamafdelingen hebben de hoogste waardering op Nederlandse kwaliteitsranglijsten en de sterftecijfers van zowel zuigelingen als moeders behoren tot de laagste van het land. De ziekenhuizen in de stad staan bekend om hun hoogwaardige zorg en de betrokkenheid van het personeel is groot. Maar de kraamafdelingen zijn ook een van de duurste plaatsen om te bevallen in het land.

In Rotterdam betaalt de overheid de kraamzorg en is er geen mogelijkheid voor de nieuwe moeder om haar zorg zelf te financieren. Tegelijkertijd probeert de stad de toegang tot de gezondheidszorg voor lage inkomensgroepen te verbeteren. Nieuwe moeders worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen, waaronder een gebrek aan openbaar vervoer, een tekort aan verpleegkundigen en een tekort aan verloskundigen. Deze uitdagingen kunnen waarschijnlijk niet worden overwonnen zonder een gezamenlijke inspanning. Als eerste stap moet de stad meer verpleegkundigen en vroedvrouwen aannemen, zorgen voor betere werkomstandigheden voor gezondheidswerkers en meer artsen opleiden in community-based medicine.

Scroll naar boven